فريبرز دولت آبادي ضمن اشاره به اينکه پديده ثبت ميراث معنوي نه تنها در ايران بلکه درکل دنيا پديده جديدي است گفت: در مورد ميراث ناملموس اصولا ما با يک مشبک فضايي روبه رو هستيم که نه به يکباره بلکه در طول زمان بايد تکميل شود.
وي افزود: در موردنيمه شعبان با توجه به مطالعاتي که پيش از اين در حوزه پژوهشگاه و پژوهشکده مردم شناسي و به تفکيک استان ها و شهرستان هاو حتي اقوام صورت گرفته بود ما چهار چوبي را تعريف کرديم.
وي خاطر نشان کرد: ما با يک ماتريس دو بعدي مواجهه ايم که در يک سمت چهارچوب مراسم و سمت ديگر را موقعيتهاي جغرافيايي اقوام تشکيل ميدهد..
دولت آبادي در خصوص آيين هاي نيمه شهبان اظهار داشت: عمده کاري که در نيمه شعبان انجام ميشود مبتني است بر آذين بندي، طاق نصرت، چراغاني، مولودي خواني، نذورات، زيارت اهل قبور ، موسيقي که اينها چهار چوب کلي مراسم است.
وي در خصوص تفاوت آيين هاي نيمه شعبان در مناطق مختلف ايران بيان کرد: گاهي اوقات تفاوت بين اين اقوام در يک مراسم به حدي است که اصولا شکل خاصي از مراسم را شاهديم که خود به عنوان يک مراسم ويژه قابليت ثبت پيدا مي کند.
اين مقام مسئول ادامه داد: اينکه ما بخواهيم اعلام کنيم که پرونده نيمه شعبان امروز به صورت تمام و کمال به ثبت مي رسد ادعاي گزافي است که نشان از عدم شناخت ما به موضوع دارد .
دولت آبادي ضمن بيان ثبت چهارچوب هاي کلي نيمه شعبان گفت: ما بايد در مورد پرونده نيمه شعبان و ساير موارد مشابه فرهنگي مانند مجموعه ماه مبارک رمضان چهار چوب هاي کلي به ثبت برسانيم و بعد اجازه دهيم که در طول زمان پرونده تکميل شود، زيرا هر کدام از اين آيين ها خود موضوع ژرفي را در بر ميگيرد .
معاون ميراث فرهنگي سازمان با اشاره به اينکه موضوع ثبت ميراث معنوي بعد از کنوانسيون حراست از ميراث فرهنگي ناملموس در سال 2003 شکل جديدي به خود گرفت توضيح داد: حراست از ميراث فرهنگي ناملموس، تضمين احترام به ميراث فرهنگي ناملموس جوامع گروهها و افراد ديگر، ارتقاء آگاهي محلي، ملي و بين المللي از اهميت ميراث فرهنگي ناملموس و تضمين درک متقابل آن، تدارک همکاري و کمک بين المللي از جمله اهداف اين کنوانسيون است.
وي اظهار کرد: سنت ها و اطلاعات شفاهي از جمله زبان که محفلي براي ميراث فرهنگي ناملموس به شمار مي رود، هنرهاي نمايشي، رسوم اجتماعي، آيين ها و جشنواره ها ، دانش و رسوم مربوط به طبيعت و کيهان و مهارت در هنرهاي دستي و سنتي از جمله ميراث معنوي به شمار مي رود.
وي افزود: بر اساس اين کنوانسيون اصطلاح حراست به اقداماتي با هدف تضمين دوام ميراث فرهنگي ناملموس از جمله شناسايي و مستند سازي، تحقيق، حفظ، حمايت ، ترويج ، ارتقا، انتقال به ويژه از طريق آموزش رسمي و غير رسمي و نيز احياء جنبههاي مختلف اين ميراث ابلاغ مي شود. /115
انتهای پیام/